Štetje ni pomembno, šteje višji cilj Maturantske četvorke brez alkohola

Na Titovem mostu v Mariboru je danes pod okriljem Plesne zveze Slovenije potekal vrhunec Maturantske četvorke brez alkohola, ki je točno ob 12. uri med seboj povezala 23 slovenskih in 28 evropskih mest. Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Makedonija, Slovaška in Češka Republika so v okviru projekta EQDF (European Quadrille Dance Festival) na ulicah združile več kot 30.000 maturantov. Največ, skoraj 13.000, jih je plesalo na Slovaškem. Plesna zveza Slovenije je naredila velik korak naprej in vsebinski preskok z motom letošnje Maturantske četvorke brez alkohola, saj maturanti, devetošolci in študenti druženja in plesnega dogodka niso izkoristili za opijanje. Predsednik programskega sveta Fundacije z glavo na zabavo Sašo Kravos, ki je na dogodku v Mariboru skupaj z Generacijo Nulanula mlade spodbujal k zabavi brez alkohola in drog ter jih hkrati opozarjala na nezdružljivost škodljive rabe alkohola z aktivno udeležbo v cestnem prometu, je bil nad ozaveščenostjo mladih fasciniran: «2.200 mariborskih maturantov ni imelo v rokah alkohola. To je zame čudežen podatek.« Z namenom, da moto ostane vodilno sporočilo letošnje in prihodnjih četvork, je Plesna zveza Slovenije k aktivni podpori dogodka povabila predsednika države dr. Danila Turka, Ministrstvo za zdravje, policijo, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, inšpekcijske službe, štiri nevladne organizacije in lokalno skupnost. V vseh mestih, kjer je potekala prireditev, so lokalni soorganizatorji podpisali zavezo, da bo dogodek izpeljan dostojno in v ponos vsem, predvsem pa brez alkohola in prepovedanih drog.

V Mariboru je kot slavnostni govornik maturante pozdravil predsednik države dr. Danilo Turk, ki se je v sproščenem pozdravnem nagovoru spomnil svoje ulične maturantske četvorke pred 40. leti in obžaloval, da se Ljubljana letos ni priključila Maturantski četvorki brez alkohola. »Zato sem danes v Mariboru,« je pomenljivo dejal predsednik države, potem, ko se je z županom Mestne občine Maribor Francem Kanglerjem sprehodil med maturanti in od njih prejel tudi priložnostno darilo.

Glavni koordinator plesanja ulične Maturantske četvorke v okviru projekta EQDF Rudi Kocbek je bil z udeležbo in organizacijo zahtevnega projekta zadovoljen: »Moto Četvorke brez alkohola smo upravičili. Organizatorji nismo videli niti ene pločevinke alkohola. Zdi se mi, da smo na tem področju naredili velik korak. Upam, da je bilo tako tudi v drugih krajih. Sem pa izredno vesel, da tudi v tujini vsako leto zelo radi plešejo z nami in da številčno stanje plešočih in sodelujočih mest vsako leto narašča. Maturantom dogodek zagotovo pomeni drugačno dimenzijo druženja kot nam, ki ga pripravljamo že deveto leto zapored. Povezovanje mladih v toliko različnih državah v tako lepi stvari kot je ples je namreč nekaj najlepšega1«

Betka Šuhel Mikolič
Odnosi z mediji
PZS 041 654 632