ULIČNA ČETVORKA OPRAVIČILA MOTO "NA ČETVORKO BREZ ALKOHOLA"

ULIČNA ČETVORKA NA ZADNJI ŠOLSKI DAN SLOVENSKIH MATURANTOV OPRAVIČILA MOTO »NA ČETVORKO BREZ ALKOHOLA«

Pod okriljem Plesne zveze Slovenije se je v okviru projekta EQDF 2012 (European Quadrille Dance Festival) združilo več kot 25 000 plesočih. V Sloveniji je prireditev potekala pod motom Maturantska četvorka brez alkohola, s katero so se maturanti na zadnji šolski dan razigrano in dostojno poslovili od srednješolskih klopi.

Plesoče je po radijskem signalu Radia Ognjišče tako v Sloveniji kot v sodelujočih mestih v tujini, pozdravil v materinem jeziku voditelj in namestnik urednika Radia Ognjišče - Jure Sešek.

Točno ob 12. uri smo povezali plesalce in plesalke 19 slovenskih in 25 evropskih mest.

Skoraj 10 000 plesočim v Sloveniji, ki so plesali v Mariboru, Kranju, Kopru, Novem mestu, Murski Soboti, Ajdovščini, Velenju, Trbovljah, Črnomlju, Ljutomeru, Ptuju, Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah, Lendavi, Slovenj Gradcu, Litiji, Kočevju, Sežani in Sevnici, so se pridružili še mladi Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Češke Republike, Madžarske in Slovaške. V tujini je bila najbolj množična udeležba na Slovaškem, kjer je v štirih mestih plesalo več kot 11.000 mladih. Največ jih je plesalo v Košicah – 7948, kar je nov neuradni Guinnessov rekord na eni lokaciji.

Zagotovo je Guinnessov rekord svojevrsten izziv zlasti za mlade drugih držav in vseh mest, ki se nam na novo pridružujejo vsako leto, zagotovo pa smo zelo ponosni na vsebinski preskok, ki smo ga uspeli narediti prav z motom Maturantske četvorke brez alkohola, saj se maturanti, devetošolci in študenti zabavajo s plesom in druženjem in dogodek manj izkoriščajo za opijanje.

Z željo, da moto ostane vodilno sporočilo letošnje in prihodnjih četvork, pozdravljamo aktivno vključitev in podporo projektu »Na četvorko brez alkohola« Ministrstva za zdravje, ki je aktiviralo vse pristojne službe. V vseh mestih, kjer je potekala prireditev, so lokalni soorganizatorji podpisali dogovor, da bo dogodek izpeljan dostojno in v ponos vsem, predvsem pa brez alkohola in prepovedanih drog. Glavni koordinator plesanja ulične Maturantske četvorke v okviru projekta EQDF Rudi Kocbek je bil z udeležbo in organizacijo zahtevnega projekta zadovoljen: »Moto Četvorke brez alkohola smo upravičili. Vsi organizatorji zbrani pod okriljem Plesne zveze Slovenije smo na tem področju naredili vse, da bi projekt upravičil zaupanje tistih, ki nam omogočajo, da vsako leto izpeljemo ta mladosti, energije in plesa poln dogodek. » Veseli me, da se nam v tujini vsako leto priključujejo mesta, ki doslej še niso bila vključena v projekt – letos so se nam pridružila tri nova mesta Češke Republike in eno Slovaške.

V prihodnjem letu pričakujemo izredno veliko število sodelujočih mest, ko bo nosilec projekta Maribor, kot Evropska prestolnica mladih 2013.

Hkrati pozdravljamo plesni nastop vseh mladih, ki so stali na ulicah vseh mest v prejšnjem tednu in upamo, da bomo na zadnji šolski dan v naslednjem letu zaplesali hkrati v vseh slovenskih in tujih mestih...

Vir MB: foto Tatjana
Vir NM: foto Andrej Matič


KONTAKT ZA MEDIJE:
Plesna zveza Slovenije
Rudi Kocbek, glavni koordinator EQDF za Evropo
GSM 041 637 006

Silvestra Perčič, koordinator za Slovenijo