SP v show danceu - Riesa 2012

V Erdgas Areni v Riesi (Nemčija) so se ponovno zbrali najboljši plesalci show dancea z vsega sveta, natančneje iz 24 držav, ki so se od 26. novembra do 1. decembra 2012 merili za naslove svetovnih prvakov. Slovenijo je na svetovnem prvenstvu zastopalo 189 plesalcev.

Svetovno prvenstvo v show danceu se je zaključilo tudi za člane. In kako! S kar (vsemi) tremi solistkami v finalu. Najuspešnejša med njimi je bila Klara Lainšček, ki se je povzpela na 3. stopničko, na 4. mesto se je uvrstila Petra Zupančič, tik za njo, na 5. mestu pa je bila Nika Horvat (vse D Kazina). Tudi med dvojicami smo imeli v igri za medaljo več kandidatov. Nova svetovna prvaka sta Klara Lainšček in Jan Ravnik (D Kazina), medtem ko sta si sestri Staša in Ingrid Tušar (PK Urška LJ) priplesali 5. mesto, sestri Teja in Sandra Rupnik (PK Bolero LJ) sta tekmovanje zaključili na 11. mestu. Žal pa se je za las izmuznilo še eno odličje, in sicer mali skupini Pandora's box (PK Urška LJ), ki je zasedla odlično, a nehvaležno 4. mesto, medtem ko sta bili mali skupini Coctail (PK Bolero LJ) na 8. mestu in Nitroglicerin (PD BPS Radovljica) na 17. mestu. Prvenstvo so tradicionalno zaključile formacije. V finalu smo stiskali pesti za formacijo 400 metrov mešano (PK Bolero LJ), ki je naslovu evropskih prvakov dodala 6. mesto na SP. Formacija Scrabble (PK Forma) se je uvrstila na 8. mesto, medtem ko je formacija Gigolo (PK Urška LJ) tekmovanje zaključila na 15. mestu.

Četrti tekmovalni dan – 3 ZLATE in 3 SREBRNE medalje. Kot prva si je naslov mladinske svetovne prvakinje priplesala solistka Staša Tušar (PK Urška LJ), naslov podprvakinje pa Arnika Matko Juvančič (D Kazina). Nato si je naslov mladinskih prvakov priplesala dvojica Sabina Pajmon in Matic Bizjak (D Kazina). Naslov mladinskih podprvakov pa še mala skupina The news (D Kazina). V finalu malih skupin so bili tudi Theet (PK Bolero LJ) na 5. mestu in On the street (PK Miki Domžale) na 6. mestu. Po premoru so bili na vrsti solisti, kjer si je Matic Bizjak (D Kazina) priplesal 2. mesto. Tian Ramčilovič Čehič  (PK Bolero) je bil 9. V finalu mladinskih formacij, ki so zaključile mladinsko svetovno prvenstvo, smo imeli kar 2 formaciji. Another brick (D Kazina) so novi mladinski svetovni prvaki, Final round (PK Bolero LJ) pa so bili 5. Na 9. mestu je tekmovanje zaključila formacija Moč vilinov (PK Miki Domžale) in na 12. mestu Človek ne jezi se (D Kazina).

Tretji tekmovalni dan prve končne odločitve, in sicer smo si lahko v popoldanskih urah preko prenosa v živo ogledali finala otrok. Med deklicami je v finalu nastopala Maša Pušnik (PK Urška LJ), ki si je priplesala 5. mesto. Med malimi skupinami smo se Slovenci veselili prve medalje na tem prvenstvu, saj so se Želodki (Acrons, PK Miki Domžale) uvrstili na 2. mesto. Uspeh je dopolnila formacija Under the sea (PK Miki Domžale) s 6. mestom. Dvojica Neli Crnkovič in Brigita Krašovec (D Kazina) je osvojila 9. mesto. Enako uvrstitev pa si je med solistkami mladinkami priplesala Patricija Crnkovič (D Kazina).

Tudi drugi tekmovalni dan so tako otroci kot mladinci odlično nastopali, saj se je večina slovenskih plesalcev uvrstila v nadaljnje tekmovanje. Nekaj pa jih je vendarle zaključilo z nastopi. Med deklicami je Jerca Bužga (PK Bolero LJ) osvojila 11. mesto, Nika Verbič (D Kazina) pa se je uvrstila na 23. mesto. Pionirska dvojica Katja Erznožnik in Julija Amon (PD BPS Radovljica) je tekmovanje zaključila na 13. mestu, medtem ko je bila mladinska dvojica Laura Potočnik in Lana Smolnikar (PK Miki Domžale) 14.

Prvi tekmovalni dan so na oder stopili deklice, pionirske dvojice in male skupine, solistke mladinke in mladinske dvojice. Na 16. mestu je tekmovanje zaključila pionirska mala skupina Little butterfly girls (D Kazina), na 26. mestu pa mladinska dvojica Lea Razpotnik in Sara Perko (PK Miki Domžale). Vsi ostali slovenski tekmovalci so se uvrstili v nadaljnje tekmovanje.

V Fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov, ki sta jih v svoj objektiv ujela uradni fotograf prvenstva Tony Maher in Albert Podrekar.