Slovenci z EP v HH, EB in BD 2014 s kar 16 medaljami

Italija je v Riminiju od 10. do 13. julija 2014 gostila nekaj manj kot 2500 plesalcev hip hopa, electric boogieja in break dancea iz 23 držav, ki so se tam zbrali v želji po osvojitvi naslovov evropskih prvakov. Slovenska reprezentanca je bila številčna, 500-članska, vodila pa sta jo Dejan Zečević in Aljoša Kocjančič.

Slovenci so uspeli ubraniti prestol v najprestižnejši kategoriji, torej med članskimi hip hop formacijami, kjer so lanskoletne evropske prvake uspešno zamenjali novomeški plesalci formacije SoFly (ŠKDPS Novo mesto).  Do kar dveh naslovov evropskih prvakov smo prišli v electric boogieju, in sicer med dvojicami, kjer sta lanskoletni naslov ubranila Dejan Djurovič in Andraž Mrak (PK Miki Domžale), lanskoletnega zmagovalca med solisti pa je na najvišji stopnički nasledil Samo Kos Polutak (PK Jasmin), ki mu je družbo na odru za zmagovalce na tretji stopnički delal Dejan Djurovič (PK Miki Domžale). Za četrto slovensko himno so poskrbeli Funky Rockerz (PK Jasmin) – mladinski breakerji, ki so prav tako ubranili lanskoletni naslov mladinskih evropskih prvakov med break dance teami. Ravno v tej disciplini so se Slovenci povzpeli na vse tri stopničke. Podprvaki so postali Go-breakers Jr (ŠKP klub V. I.  P.), tretje mesto pa so osvojili Soscary Crew (PK Zapleši si). Med članskimi teami je zmaga za las ušla V. I. P. Go-breakersom (ŠKP klub V. I.  P.), ki so morali v battlu za prvo mesto priznati premoč Poljakov. Do naslova mladinskega evropskega podprvaka pa je pribreakal tudi Filip Kovačič (PK Zeko).

Uspešni so bili tudi naši najmlajši člani, in sicer si je otroška mala hip hop skupina Game over (ŠKDPS Novo mesto) priplesala 3. mesto, enako uvrstitev pa je dosegla tudi otroška hip hop formacija So good to be bad (PK Bolero Ljubljana). Tudi med mladinskimi formacijami smo imeli kar dve na stopničkah. 2. mesto je osvojila formacija Move around (PK Bolero Ljublajna), 3. mesto pa Keep moving forward (PD BPS Radovljica).  Zadnji dan so za dodatno veselje poskrbele članske hip hop male skupine, kjer so bi bron priplesale članice Coastrepresent (PD BPS Radovljica), za piko na i oz. za dober začetek pa so prvi dan poskrbeli člani 2 z 2. mestom med malimi skupinami – Jagodni izbor (ŠKDPS Novo mesto) ter formacija Dangerous (ŠKDPS Novo mesto) s 3. mestom.

Po številu zbranih medalj je bila uspešnejša samo Nizozemska, ki je prav tako zbrala 16 medalj, a med njimi več medalj najžlahtnejšega leska.

Pohvaliti pa je treba seveda tudi vse ostale rezultate slovenskih plesalcev, saj so si poleg medalj priplesali še enajst uvrstitev v finala in pogosto tik pod stopničkami.

Vse rezultate (samo slovenske) najdete tukaj oz. pod online rezultati. V galeriji pa nekaj utrinkov iz Riminija.