Proslavili visok jubilej Plesne zveze Slovenije

Ljubljana, 12. 11. 2014

»Ples je utrip tvojega srca, je tvoj dih. Ples je ritem tvojega življenja. Je izraz v času in gibu, v sreči, veselju, žalosti in zavisti.« S temi besedami neznanega avtorja je predsednik Plesne zveze Slovenije mag. Drago Šulek ob včerajšnji slovesni prireditvi ob 60. obletnici delovanja zveze, potem ko je predsednik države Borut Pahor tej krovni plesni organizaciji podelil državno odlikovanje, številne prisotne popeljal po poti obujanja spominov. In kdo bi to lahko storil bolje kot v svetu trenutno najboljši slovenski plesalci iz vseh treh tekmovalnih zvrsti, standardnih in latinskoameriških plesov, rock'n'rolla in modernih tekmovalnih plesov?  

V veliki dvorani Grand hotela Union smo lahko občudovali Luco Bussolettija in Tjašo Vulič, Miho Vodičarja in Nadiyo Bychkovo, člansko show dance formacijo Bolera Rojstvo – čudež življenja, Klemna Pirmana in Barbaro Šamperl, rock'n'roll formacijo Briljantina Teens, Tino Rabič in Francija Pevca ter člansko R'nR' formacijo, show dance malo skupino Društva Kazina z zmagovalno točko Fly me to the moon, Andraža Mraka in Dejana Djuroviča z electric boogijem iz Plesnega kluba Miki Domžale ter SoFly, plesalce najboljše letošnje hip-hop formacije na svetu iz ŠKDPS Novo mesto. Pravo doživetje je predstavljala tudi demonstracija prve in tretje slike Jenkove četvorke, kjer je zaplesal tudi starosta Ljubljanskega plesnega kluba in Plesne zveze Slovenije, sicer učenec in prijatelj plesnega mojstra Adolfa Jenka, Mihael Verbič. Prireditev je povezoval Domen Valič, pomagala pa mu je 9-letna Lana Klemen, svetovna prvakinja v show plesih med solo deklicami.

Prireditve so se udeležili številni predstavniki, sicer več kot 80 plesnih klubov in društev, ki delujejo v okviru PZS, da pa so slovenski plesalci, trenerji in koreografi uveljavljeni tudi na mednarodnem prizorišču pričajo udeležba in zahvale predsednika World DanceSport Federation Carlosa Freitaga, predsednika International Dance Organisation Michaela Wendta, predsednikov nacionalnih zvez športnega plesa iz sosednjih držav Avstrije, Hrvaške in Italije, direktorice za komunikacije in članice predsedstva WDSF Heidi Götz, nenazadnje pa tudi Slovenk, predsednice World Rock'n'Roll Confederation in članice predsedstva World DanceSport Federation Mirjam Kerpan Izak, podpredsednice ter športne in tekmovalne direktorice International Dance Organisation Fione Johnson Kocjančič ter direktorice Profesionalne Divizije in članice predsedstva WDSF Verene Trofenik Šulek.
 
Prireditve se je udeležil tudi olimpionik, ikona slovenskega športa, Miroslav Cerar, predsednik OKS dr. Janez Kocijančič pa je ob tej priložnosti PZS izročil priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.

Včeraj je 60. obletnico proslavilo tudi Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije in tudi tu so blesteli slovenski plesalci, ki so med najboljšimi na svetu.

Internetni medijski partner je Parada plesa 

Avtor fotografij je Nikola Janušić.