PLESNA ZVEZA SLOVENIJE JE PODELILA PRESTIŽNA PRIZNANJA

Sreda, 5. februar 2014; Danes zvečer je v Festivalni dvorani v Ljubljani tradicionalno potekala slavnostna podelitev nazivov »nagrajenec leta« Plesne zveze Slovenije. Priznanja so prejele skupine, plesni pari in posamezniki, ki so v letu 2013 s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma. Na prireditvi je Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije (ZPVUTS) podelilo priznanja tudi profesionalnim plesnim parom, ki so člani ZPVUTS in mednarodno tekmujejo v okviru organizacije World Dance Council  (WDC). Predsednik Plesne zveze mag. Drago Šulek je v slavnostnem nagovoru izpostavil 60-letnico Plesne zveze Slovenije, v okviru katere bo letos izvedenih kar nekaj projektov, osrednja slovesnost pa je predvidena novembra.

V sklopu sekcije modernih tekmovalnih plesov, ki je najštevilčnejša znotraj Plesne zveze, saj združuje več kot 40 disciplin v treh skupinah tekmovalnih plesov, je solistka leta postala NIKA MLAKAR solistka iz PD BPS Radovljica, ki je z lastno koreografijo priplesala naslov svetovne prvakinje v Oriental Showu. Zlati znak PZS pa sta prejeli nominiranki Patricija CRNKOVIČ (D Kazina) in Urška RUBIN (DPS Samba MB).

Solist leta v modernih tekmovalnih plesih je postal TOMI ČINEJ Break Dance solist iz Športno kulturnega plesnega kluba V. I. P. Nova Gorica. Z lastno koreografijo v Break Dancu je drugo mesto na evropskem prvenstvu »nadgradil« z nazivom svetovnega prvaka za leto 2013. Zlati znak PZS sta prejela nominiranca Marko MILOŠEVIČ (PK PIngi International) in Brin MATKO JUVANČIČ (PK Bolero LJ).

Plesna dvojica leta 2013 sta postala PETRA ZUPANČIČ in JAN RAVNIK iz Društva  Kazina Ljubljana, ki sta z lastno koreografijo v letu 2013 v disciplini Modern obranila naslov svetovnih prvakov iz leta 2012. Prejemnika zlatega znaka PZS pa sta nominirani dvojici Dejan DJUROVIČ in Andraž MRAK (PK Miki Domžale) ter Žiga MLAKAR in Aleš TRDIN (PŠD Artifeks Litija).

Mali skupini leta 2013 sta postali dve, in sicer skupina Društva Kazina Ljubljana s koreografijo SAIL koreografa Mitje Popovskega, ki se je okronala z naslovom prvakov za leto 2013 tako na evropskem kot tudi na svetovnem prvenstvu, in HIP HOP MALA SKUPINA iz Plesno športnega društva Artifeks Litija s koreografijo RTFX CREW koreografov Žige Mlakarja  in Aleša Trdina z identičnimi dosežki, torej naslovi evropskih in svetovnih prvakov, vendar v disciplini Hip Hop. Nominirani sta bili tudi skupini Go breakers (ŠKPK V.I.P. NG) in It is story time (PD BPS Radovljica), ki sta prejeli zlati znak PZS.

Tudi v kategoriji velikih skupin oziroma formacij v modernih tekmovalnih plesih sta naziv nagrajenec leta prejeli dve formaciji. MODERN FORMACIJA iz Društva Kazina Ljubljana s koreografijo CONCEPTION koreografa Mitje Popovskega, ki je v letu 2013 slavila tako na evropskem, kakor tudi na svetovnem prvenstvu v eni od paradnih disciplin Društva Kazina in njenega koreografa. HIP HOP Formacija iz PŠD Artifeks Litija s koreografijo KILL THEM WITH THE BEAT koreografov Žige Mlakarja in Aleša Trdina je v letu 2013 opravila z vso konkurenco tako na državnem, kakor tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Plesni par leta 2013 v članski kategoriji v standardnih in latinskoameriških plesih sta tako kot lansko leto postala Miha VODIČAR in Nadiya BYCHKOVA iz PK Pingi Maribor. Miha in Nadiya sta evropska in svetovna podprvaka v kombinaciji 10 plesov za leto 2013. Sicer sta se udeležila 14. mednarodnih tekmovanj, na katerih se lahko pohvalita s šestimi zmagami v LA-plesih, z enim osvojenim prvim mestom v 10. plesih in še z 8. finalnimi uvrstitvami. Za leto 2013 sta tudi državna prvaka v kombinaciji desetih plesov in v LA-plesih ter državna podprvaka v standardnih plesih. Zlati znak PZS pa je prejela nominirana formacija Fighting for love (PK Zapelši si MB).

Plesni par leta v ST in LA plesih za leto 2013  v profesionalni kategoriji sta drugič zapovrstjo postala Zoran PLOHL in Tatsiana LAHVINOVICH iz PK Urška Ljubljana, ki sta skupno tekmovalno pot začela januarja 2000. V letu 2013 sta v profesionalni diviziji WDSF nastopila na evropskem prvenstvu in naslov tudi osvojila V 13-letni karieri sta v latinskoameriških plesih osvojila vse naslove, ki jih plesni par lahko osvoji. Bila sta evropska prvaka in svetovna prvaka tako v članski, kakor tudi v profesionalni WDSF kategoriji, zmagala pa sta tudi na vseh treh prestižnih prvenstvih Združenega kraljestva. Svojo dolgo in bogato tekmovalno pot sta s poslovilnim nastopom na German Open v Stuttgartu zaključila v velikem slogu.

Poleg profesionalne divizije v okviru Svetovne zveze športnega plesa - World DanceSport Federation (WDSF) - obstaja v profesionalnem taboru tudi samostojna, že leta 1950 ustanovljena mednarodna profesionalna organizacija World Dance Council (WDC). V tej organizaciji je združena vrsta odličnih profesionalnih parov, zlasti starejših generacij, med njimi tudi nekaj slovenskih parov, ki so člani Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije in jim zato Združenje za dosežene vidne rezultate tudi podeljuje priznanja.

Plesni par leta 2013  Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev sta postala Andrej ŠKUFCA in Melinda TÖRÖKGYÖRGY.  V letu 2013 sta nastopila na 16 tekmah. Na WDC evropskem prvenstvu sta osvojila naslov podprvakov, na svetovnem prvenstvu pa odlično, 3. mesto. Na največjih tekmah v Združenem kraljestvu sta bila na UK Championships četrta, na International Championships ter na British Open v znamenitem Blackpoolu pa peta. Tudi na vseh drugih tekmah, ki sta se jih udeležila, sta bila finalista z uvrstitvami od 2. do 4. mesta.

Nominiranci, ki niso bili izbrani za nagrajence leta, so prejeli zlate znake Plesne zveze Slovenije.

Dobitniki bronastih, srebrnih in zlatih znakov

Srebrni znak Plesne zveze Slovenije za vrhunske rezultate na mednarodnih tekmovanjih v letu 2013  so med mladinci v sekciji modernih tekmovalnih plesov prejeli:

ANA VIČIČ (PD Libero iz Ljubljane) – za naslov mladinske svetovne podprvakinje v Street Dance Showu med solistkami. ALEKSANDER FLIS (KUD Superstar iz Celja) – za naslov mladinskega evropskega podprvaka v Break Danceu solo ter za sodelovanje v break skupini, ki je osvojila 1. mesto na mladinskem svetovnem in 2. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu. LUKA KODER (PK Špela iz Tržiča) – za naslov mladinskega evropskega podprvaka v Street Dance Showu med solisti. MATIJA MIŠČIČ (ŠKPK  V.I.P. iz Nove Gorice) – za 3. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v Break Danceu solo.  LUKA MRAVLJE (ŠKD Maestro iz Ljubljane) – za 3. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v Street Dance Showu med solisti. MAŠA UDOVČ in MIHA TAVČAR (ŠKDPS Novo mesto) – za naslov mladinskih svetovnih podprvakov v Hip Hopu med dvojicami. DAŠA KOVAČIČ in SARA MENART (PK Idrija) – za naslov mladinskih svetovnih podprvakinj v Street Dance Showu med dvojicami. EVA CIMERLAJT in VITJAN ČREŠNAR-ŠTAUS (PK Pingi International iz Maribora) – za naslov mladinskih evropskih podprvakov v hip hopu med dvojicami. TAJA VALJAVEC in KATJA TURK (Društvo Kazina iz Lubljane) – za naslov mladinskih evropskih podprvakinj v Jazzu med dvojicami. ŠPELA ŽUNEC in ALJA GOMILAR-ZICKERO (PK Minimundo iz Ljubljane) – za 3. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu  v Street Dance Showu med dvojicami.

Zlati znak Plesne zveze Slovenije, ki ga podeljuje Sekcija modernih tekmovalnih plesov mladinskim tekmovalcem, ki so v letu 2013 na mednarodnih tekmovanjih dosegli zares vrhunske rezultate, so prejeli:

ARNIKA MATKO JUVANČIČ (Društvo Kazina iz Ljubljane) – za naslova mladinske svetovne prvakinje v disciplinah Modern in Show Dance solo ter še za vrsto osvojenih evropskih in svetovnih naslovov slo, v dvojici ter mali in veliki skupini v disciplini Modern. STAŠA TUŠAR (PK URŠKA Ljubljana) –  za naslove mladinske evropske prvakinje v  Jazzu ter mladinske  svetovne in evropske podprvakinje v Modernu. SABINA PAJMON (Društvo Kazina iz Ljubljane) – za naslove mladinske svetovne in evropske prvakinje v Modernu med dvojicami, malimi skupinami in formacijami ter za 3. mesto na evropskem in svetovnem prvenstvu za mladince v disciplini Modern solo. ELA ROZINA (PK Spot iz Ljubljane) – za naslov mladinske svetovne prvakinje v Street dance Showu. ALJAŽ STRMLJAN (PŠD NLP iz Litije) – za naslov mladinskega svetovnega prvaka v Street Dance Showu med solisti. LARA TURŠIČ in  EVA VIDMAR (ŠKD Maestro iz Ljubljane) – za naslov mladinskih svetovnih prvakinj v Street Dance Showu med dvojicami.

Z odmevnimi rezultati se ponaša tudi najmanjša sekcija znotraj Plesne zveze v vseh starostnih kategorijah tako med pari kot tudi formacijami, Sekcija za Rokenrol. Zlati znak Plesne zveze Slovenije je Sekcija za ROKENROL podelila mladinskima tekmovalcema, ki sta v letu 2013 na mednarodnih tekmovanjih dosegla zares vrhunske rezultate:

Tjaši PINTAR in Mihi MATEČKU tekmovalcema v kategoriji starejših mladincev iz Plesnega kluba M iz Ljubljane. V letu 2013 sta Tjaša in Miha nanizala nekaj odličnih rezultatov, med katerimi je potrebno posebej izpostaviti 2. mesto na tekmovanju za Svetovni pokal in zlasti 3. mesto na svetovni rang lestvici za starejše mladince ob koncu leta 2013.

Bronasti znak PZS podeli Sekcija Standardnih in latinsko ameriških plesov (SLP) plesnim parom za

izstopajoče domače in mednarodne rezultate. Za leto 2013 sta bronasti znak prejela plesna para JURE BERGANT in ANA MESEC iz PK Urška Ljubljana in ŽIGA TANTEGEL in NUŠA ČRNKO iz PK Pingi Maribor.

Srebrni znak PZS v Sekciji SLP za vrhunske domače in mednarodne rezultate, ki si zaslužijo posebno pozornost, so za leto 2013 prejeli MARCEL VODENIK in NAJA DOLENC iz PK Pingi Maribor, NINO KLEINDIENST in URŠKA BENCAK iz PK Urška Ljubljana ter MIHA ŽERJAV in VALERIYA MUSINA iz PK Urška Ljubljana. Zlati znak PZS, ki ga podeli sekcija za SLP za izjemne tekmovalne dosežke pa sta prejela VITAM in BARBARA KODELJA, člana PK Pingi Maribor.

V profesionalni kategoriji WDSF sta srebrni znak prejela Miša CIGOJ in Nika BAGON iz PK Urška Ajdovščina.

Bronasti znak Združenja plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev za leto 2013 sta prejela Andraž Snoj in Olga Muravskaya, srebrnega pa Peter Majzelj in Maja Geršak.

Fotografije s prireditve bodo na voljo na www.mediaspeed.net.

Hvala za vašo pozornost.

Informacije za medije:

Betka Šuhel Mikolič

041 654 632

[email protected]; [email protected]