Odgovor na pismo naslovljeno na PZS in ZPVUTS

Spoštovane plesalke in plesalci!

Tudi z moje strani vsem srečno in uspešno leto 2013, o prijateljstvu in medsebojnem spoštovanju pa kaj več na koncu.

Čeprav sem že kar nekaj časa na svetu, nimam neposrednih izkušenj z revolucijo. Zgodovina uči, da je namen vsake revolucije zrušiti obstoječi red, čeprav ni natančno jasno, kaj bo potem boljše in zlasti ne, za koga bo boljše. No, zdaj so tudi v Sloveniji postale moderne revolucije vseh vrst, ne glede na to ali so upravičene ali ne. Kdorkoli je kje na kakšnem vodilnem položaju, ne glede na  to ali dela ljubiteljsko ali za denar, ne glede na to, ali dela dobro ali slabo, bo prej ali slej dobil nalepko »gotof«. Prikladno orožje za destabilizacijo terena so »tvitovske molotovke« (ta simpatičen izraz sem si sposodil na zadnji strani včerajšnje tedenske priloge »Dela« od sodobne slovenske filozofinje Renate Salecl). Skratka, tvitovske molotovke so sodobno orožje za rušenje obstoječe oblasti, ki ga v obliki udarnih informacij, pol-informacij ali dezinformacij in/ali v obliki ultimativnih pozivov in zahtev, pošiljajo posamezniki v svojem imenu, ali v imenu manjših ali večjih skupin iz varnega spletnega zavetja v širni splet. Toliko za razumevanje okoliščin, zdaj pa k vsebini.

Plesna Zveza Slovenije bo prihodnje leto praznovala svojo 60-letnico. Zadnjo globoko krizo je preživela pred 20 leti. Takrat se je, hkrati z mednarodno krovno zvezo nedvoumno odločila, da je naša glavna dejavnost šport in da smo nacionalna panožna športna zveza, vključena v OKS, ki je član Mednarodnega olimpijskega komiteja. Ker MOK vse resne tekmovalne oblike plesa priznava kot šport, je krog sklenjen. Pod isto streho nam je uspelo združiti rokenrol, ter standardne, latinskoameriške in moderne tekmovalne plese. To se je izkazalo za zelo pomembno strateško odločitev, ki prinaša koristi vsem in je v zadnjih letih postalo trend tudi v svetovnem merilu.

Vsi, ki delujemo znotraj 78 društev in v dveh strokovnih združenjih PZS, smo se za to odločili prostovoljno. Ko in dokler smo vključeni v Zvezo lahko svobodno delujemo znotraj nje in znotraj mednarodnih zvez in združenj, v katere je naša Zveza vključena, vendar se od nas pričakuje, da  spoštujemo z olimpijskimi načeli prežeta pravila, ki so bila v procesih demokratičnega odločanja sprejeta znotraj Zveze in v mednarodnem okolju. Vsakdo, ki deluje znotraj sistema, ima veliko možnosti, da uveljavlja svoje ideje in interese, res pa je, da vedno trči ob ideje in interese drugih, ki pa so lahko močno drugačni.

In kaj ste storili vi. Niste bili zadovoljni z okoljem, v katerem deluje Zveza in ste v mednarodnem okolju prestopili v drug tabor. Res je, da je to nekoč bil prijateljski tabor. V moji družini sva 2 generaciji v tem taboru črpali plesno znanje in imava tam še vedno veliko prijateljev. Ko pa je prišlo do tega, da se je bilo potrebno odločiti, se pač ni bilo mogoče odločiti za aktivno delovanje v privatnem podjetju (WDC Ltd), v katerem je sicer zbranega izjemno veliko plesnega znanja in izkušenj, je pa vendarle podjetje, ki je vse prej kot kompatibilno s športnimi načeli, ki jim je potrebno slediti v duhu olimpizma. Kljub zelo močnim pritiskom s strani WDSF in kljub potencialni škodi za vse ostale tekmovalce znotraj Zveze, smo vam vseskozi ohranjali zatočišče v okviru ZPVUTS pod natančno enakimi pogoji kot od prve registracije profesionalnih tekmovalcev v tem združenju (mimogrede: pred skoraj 40 leti sem se moral registrirati pri nemškem ADTV, da sem lahko v mednarodnem okolju zastopal Slovenijo).

In zdaj, pred konkretnim odgovorom na vaša vprašanja, še nekaj podatkov o Plesni zvezi Slovenije, ki se jih v ujetosti v svoj verjetno svet verjetno ne zavedate: PZS ima v vseh svojih tekmovalnih plesnih disciplinah registriranih okrog 3.500 tekmovalcev, od tega po kategorizacijskih kriterijih OKS:

-          7 športnikov svetovnega razreda,

-          18 športnikov mednarodnega razreda,

-          16 športnikov perspektivnega razreda,

-          49 športnikov državnega razreda,

-          60 športnikov mladinskega razreda.

Z zgoraj navedenim številom kategoriziranih športnikov je naša Zveza med vsemi športnimi panogami v Sloveniji zelo visoko med medijsko veliko bolj cenjenimi športnimi panogami. Seveda to marsikomu v »uglednejših« športnih panogah nikakor ni všeč. Če boste torej kakšno svojo molotovko umerili tudi na OKS in bodo konkurenčne panoge to znale izkoristiti za spremembo kriterijev kategorizacije, s tem ne boste škodili predsedniku PZS ali ZPVUTS, temveč najbolj in predvsem svojim kolegom tekmovalcem v PZS, koristi pa bo imel nekdo tretji. Tako pač molotovke delujejo – največ je postranske škode.

In zdaj še h konkretnim odgovorom na vaša vprašanja:

1.       Že pred tem vašim pismom je bil pripravljen predlog nominacij za podelitev priznanj ZPVUTS za leto 2012 v okviru skupne prireditve PZS, ki bo v sredo, 30.1.2013 v Festivalni dvorani v Ljubljani – če ne verjamete, vprašajte Katarino Venturini, ki je predlog pripravila.

2.       Vaši rezultati ne morejo biti objavljeni na spletni strani PZS iz razlogov, navedenih v prvem delu tega pisma.

3.       Amaterski plesni pari, ki plešejo v WDC Amateur Ligue so se za izstop iz PZS odločili po svoji svobodni volji, ko so pretehtali vse okoliščine. Največ, kar lahko storimo zanje je, da jim PZS ne poskuša preprečevati samooklicanega zastopanja Slovenije na mednarodnih tekmovanjih.

In za konec: vrata za vrnitev v sistem PZS/WDSF/OKS/MOK po moje niso zaprta. Razumite to kot povabilo. Če ga ne morete sprejeti, naj ne bo zamere. Če že ne moremo biti prijatelji, ostanimo spoštljivi drug do drugega in nehajmo polniti tvitovske molotovke, katerih plamen nas bo vse ožgal, tisti, ki so zdaj v varni oddaljenosti, pa bodo imeli koristi, ko bo potrebno čistiti pogorišče.

Drago Šulek

predsednik PZS