Navdušenje nad obiskom Luce Baricchija

Od sobote 29. 1. do srede 2. 2. 2011 je Slovenija gostila odličnega plesnega strokovnjaka za standardne plese in dvakratnega svetovnega prvaka Luco Baricchija. Ugledni gost je na seminarjih in treningih razširil obzorja znanja našim plesalcem in strokovnjakom z edinstvenimi pojmovanji in razumevanji tehnike standardnih plesov, ki jih je razvil tekom svoje dolge plesne kariere.
 
Na prvem seminarju za plesne vaditelje, učitelje in trenerje v športni dvorani osnovne šole Pesnica pri Mariboru se je osredotočil na pet večjih poglavij, in sicer na ravnotežje, delo stopal, telesno gibanje, energijo ter glasbeno interpretacijo. Na reprezentančnih treningih v plesnem klubu Fredi pa so plesni pari posamezna poglavja spoznavali preko praktičnega dela in individualnih ur.
 
Luca Baricchi je poudaril, da je potrebno tako ob učenju standardnih plesov, kot tudi ob izvajanju le-teh, ločiti med "dejanskim" plesom, ki ga plesalec in plesalka izvajata z akcijami stopal in telesa ter "iluzijo" plesa, ki je končni rezultat projekcije ustrezno izbrane čustvene energije v ustrezno telesno gibanje. Zato naj bi tako trenerji kot plesni pari preusmerili pozornost iz postavljanja lepih telesnih linij v vadbo prenosa svojega težišča in glave preko obeh stopal in uporabe tal kot medija za premik skozi prostor, plesanju z vsemi sklepi in uravnotežanju treh delov telesa (medenice, prsnega koša ter glave) preko stalnega gibanja le-teh v nasprotnih smereh in interpretacije plesalčevega vodstva ter ritma in glasbe izven okov pravilnosti v dinamiko ustreznosti.
 
Ker je vsega znanja in razlag standardnih plesov, ki jih premore Italijanski velemojster Luca Baricchi toliko, da jih ni bilo moč v celoti doumeli v času njegovega pet dnevnega gostovanja v Sloveniji, že z nestrpnostjo pričakujemo njegov naslednji obisk.
 
BSV