Moto maturantske četvorke brez alkohola upravičen, slavnostni govornik minister za zdravje vidno zadovoljen

Na Titovem mostu v Mariboru je danes pod okriljem Plesne zveze Slovenije potekal vrhunec Maturantske četvorke brez alkohola, ki je točno ob 12. uri med seboj povezala 22 slovenskih mest (Maribor, Celje, Kranj, Koper, Nova Gorica, Novo mesto, Murska Sobota, Ajdovščina, Velenje, Tolmin, Trbovlje, Črnomelj, Ljutomer, Ptuj, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Lendava, Slovenj Gradec, Litija, Kočevje, Sežana in Sevnica) in 28 evropskih mest. Slovenija, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Makedonija, Slovaška in Češka Republika so v okviru projekta EQDF2011 (European Quadrille Dance Festival) na ulicah združile 33.316 plesočih kar je neuradno nov Guinnessov rekord. Največ, 13992 jih je plesalo na Slovaškem. Plesoče je po radijskem signalu Radia Ognjišče tako v Sloveniji kot v sodelujočih mestih v tujini, pozdravil v materinem jeziku voditelj in namestnik urednika Radia Ognjišče - Jure Sešek.

Plesna zveza Slovenije je naredila velik korak naprej in vsebinski preskok z motom letošnje Maturantske četvorke brez alkohola, saj maturanti, devetošolci in študenti druženja in plesnega dogodka niso izkoristili za opijanje. Predsednik programskega sveta Fundacije z glavo na zabavo Sašo Kravos, ki je na dogodku v Mariboru skupaj z Generacijo Nulanula mlade spodbujal k zabavi brez alkohola in drog ter jih hkrati opozarjala na nezdružljivost škodljive rabe alkohola z aktivno udeležbo v cestnem prometu, je bil nad ozaveščenostjo mladih fasciniran: «2.200 mariborskih maturantov ni imelo v rokah alkohola. To je zame čudežen podatek.« Z namenom, da moto ostane vodilno sporočilo letošnje in prihodnjih četvork, pozdravljamo aktivno vključitev in podporo projektu »Na četvorko brez alkohola« Ministrstva za zdravje, ki je aktiviralo vse pristojne službe. V vseh mestih, kjer je potekala prireditev, so lokalni soorganizatorji podpisali dogovor, da bo dogodek izpeljan dostojno in v ponos vsem, predvsem pa brez alkohola in prepovedanih drog.

V Mariboru je kot slavnostni govornik maturante pozdravil minister za zdravje dr. Dorijan Marušič, ki je bil vidno zadovoljen z izpeljavo prireditve.

Glavni koordinator plesanja ulične Maturantske četvorke v okviru projekta EQDF Rudi Kocbek je bil z udeležbo in organizacijo zahtevnega projekta zadovoljen: »Moto Četvorke brez alkohola smo upravičili. Vsi organizatorji zbrani pod okriljem Plesne zveze Slovenije smo na tem področju naredili velik korak. Sem pa izredno vesel, da tudi v tujini vsako leto zelo radi plešejo z nami in da številčno stanje plešočih in sodelujočih mest vsako leto narašča. Povezovanje mladih v toliko različnih državah v tako lepi stvari kot je ples je lahko nekaj najlepšega«

KONTAKT ZA MEDIJE:
Plesna zveza Slovenije
Rudi Kocbek, glavni koordinator EQDF
GSM 041 637 006