Miha in Nadiya četrta na svetovnem prvenstvu

Na SP v kombinaciji ST in LA plesov, ki je bilo 20.11. 2010 v okviru Austrian Open na Dunaju, sta Miha Vodičar in Nadiya Bychkova nadaljevala tradicijo dobrih uvrstitev v najzahtevnejši disciplini ST in LA plesov.

V konkurenci 37 parov iz 37 držav je danski par  Bjoern Bitsch - Ashli Williamson  z boljšimi uvrstitvami v standardnih plesih premagal favorizirano rusko dvojico Timur Imametdinov - Ekaterina Nikolaeva. Tretja sta bila  Csaba Laszlo - Anna Mikes  iz Madžarske, Miha in Nadiya pa sta bila v ST plesih dvakrat peta in dvakrat šesta, enkrat pa sta si delila 5 mesto s svojim neposrednim konkurentom, parom Anton Belyayev - Antoaneta Popova iz Kanade. V LA plesih sta po 35 preplesanih plesih zbrala dovolj volje in energije za odlično plesanje in sta bila trikrat tretja, enkrat četrta in enkrat peta, kar je na koncu za las zadostovalo za 4. mesto.
Svetovno prvenstvo v kombinaciji je bilo v okviru ene od najbolj prepoznavnih IDSF tekem, Austrian Open, ki se ga je udeležilo preko 1.500 parov vseh starostnih kategorij iz vsega sveta, ki so skupaj opravili preko 3.000 nastopov. Čeprav štejejo tekmovanja na Austrian Open tudi za točke na slovenskih rang lestvicah od mlajših mladincev do članov, se je letošnjega Austrian Open udeležilo presenetljivo malo slovenskih parov, zlasti če upoštevamo, da je imela Slovenja tam 3 sodnike: Alenko in Branka Bohak ter Barbaro Nagode Ambrož.  Kljub temu so poleg omenjenega uspeha na SP v kombinaciji naši pari dosegli nekaj odličnih uvrstitev, ki so poudarjene v spodaj navedenem sistematičnem pregledu vseh najboljših uvrstitev slovenskih parov:

• Pionirji ST: brez slovenske udeležbe
  • Pionirji LA: Uroš Lazić in Sara Cvetković – 21 od 23 pari (edina iz Slo)
  • MM (Jun I) ST: Aljaž Gračner in Nika Štefanič – 28 od 41 (3 iz Slo)
  • MM (Jun I) LA: Nejc Fin in Ana Ekart – 29 od 47 (3 iz Slo)
  • M (Jun II) ST: Michele Albigese in Naja Dolenc - 6 od 61 (3 iz Slo)
  • M (Jun II) LA: Aljaž Erzin in Maja Košutič - 13 od  67 (5 iz Slo)
  • SM (Youth) ST: Tine Kranjc in Saša Ul – 19 od 56 (2 iz Slo)
  • SM (Youth) LA: Patrik But in Barbara Crnjac – 40 od 75 (4 iz Slo)
  • ČL (Adult) ST: Matej in Špela Kralj – 16 od 151 (3 iz Slo)
  • ČL (Adult) LA: Matej in Špela Kralj – 53 od 159 (5 iz Slo)
  • Sen II ST: Vitam in Barbara Kodelja – 6 od 71 (edina iz Slo)
  • ČL PD ST: Luca Bussoletti in Tjaša Vulič – 4 od 25 (edina iz Slo)
  • ČL PD LA: Peter Majzelj in Maja Geršak – 5 od 18 (edina iz Slo)

Za manj poučene naj povemo, da oznaka ČL PD pomeni letos ustanovljeno profesionalno divizijo znotraj IDSF. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da nam za ohranitev položaja med najboljšimi na svetu, kamor sodijo naši članski pari, močno primanjkuje naraščaja v mlajših kategorijah. S podobnim problemom so soočeni Italijani, prav nasprotno pa velja za ruske pare, ki izrazito prevladujejo v vseh starostnih kategorijah, kar lahko podkrepimo s statistiko zmagovalcev. V skupno 15 tekmah v vseh starostnih kategorijah, so na Austrian Open ruski pari stali na vrhu zmagovalnih stopničk kar 8 krat, 3 krat so zmagali Italijani, 2 krat Nemci, po ene zmaga pa je šla v Francijo in Ukrajino.