Mednarodni dan plesa

Ljubljana, 27. aprila - Mednarodni plesni komite Mednarodnega gledališkega inštituta (IRI) pri Unescu je 29. april razglasil za svetovni dan plesa. Ob tej priložnosti se zvrstijo številne poslanice, katerih namen je povezati plesne zvrsti in opozoriti na univerzalnost te umetnosti. Ponedeljek bo torej tudi dan slovenskih plesalcev. Predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek je ob tem strnil nekaj misli, sekcija za moderne tekmovalne plese pa je objavila natečaj za najbolj izviren plesni nastop tega dne.

Slovenija je ena manjših držav, a v preteklih letih si je na področju tekmovalnega plesa zgradila sloves plesne velesile. Plesna zveza Slovenije kot krovna organizacija, organizirana kot nepridobitna prostovoljna zveza, združuje 80 društev in letos obeležuje že 59. leto delovanja. Pod svojim okriljem združuje več kot 3000 tekmovalcev standardnih in latinsko ameriških, modernih tekmovalnih plesov in akrobatskega  rokenrola, v okviru PZS pa deluje tudi sekcija za plesno rekreacijo, katere cilj je popularizacija plesa, in ki vsako leto prek plesnih festivalov, vikendov, šolskih festivalov v okviru projekta Slovenija pleše v plesne ritme vključi več kot pet tisoč osnovnošolcev. Tu je še maturantska četvorka – letos bo 24. maja, ki na ulice slovenski mest privabi kar 30 tisoč plesočih.  

»Nesporno je, da uživa Plesna zveza Slovenije ugled v vseh treh krovnih svetovnih organizacijah tekmovalnega plesa, WDSF, WRRC in IDO,« je prepričan Drago Šulek. Rezultati v mednarodnem okolju, kakovost in s tem uspešnost slovenskih plesalcev se je v zadnjih letih  pomembno izboljšala, naraslo pa je tudi število tekmovalcev. Slednje se je v petih letih iz številke 2394 dvignilo na 3222 registriranih tekmovalcev. Največji porast beleži MTP sekcija, ki šteje kar 2866 tekmovalcev in je lani osvojila tudi največ medalj. 10 zlatih, 10 srebrnih in 5 bronastih med mladinci in 10 zlatih, 5 srebrnih in 9 bronastih med člani na svetovnih prvenstvih, ter 15 zlatih, 14 srebrnih in 5 bronastih med mladinci in 11 zlatih, 14 srebrnih in 10 bronastih med člani na evropskih prvenstvih. Kot pravi Šulek, globalna kriza ni bistveno okrnila programov, a se športni ples kljub temu srečuje z materialnimi težavami, kar se odraža v klubih in v plesnih parih, zlasti pri mlajših, ki so povsem skrb staršev. Kljub temu so tudi plesalci standardnih in latinsko ameriških plesov lani na svetovnih prvenstvih osvojili pet, na evropskih prvenstvih dve, prav tako dve medalji pa so prinesli s svetovnega pokala. Tudi pari akrobatskega rokenrola so na svetovni lestvici uvrščeni visoko, in sicer od 1. do 4. mesta, formacija pa nosi naziv svetovnih podprvakov.

»Za prihodnost slovenskega plesa se nam ni bati,« ugotavlja Šulek in ob 29. aprilu, svetovnem dnevu plesa sporoča: »Spoštovani plesalci, trenerji, koreografi, plesni navdušenci, podporniki in vsi, ki imate radi ples. Veliko filozofov, poetov, znanih osebnosti in priznanih plesalcev je pisalo, pelo in govorilo o plesu. Da je ples skriti jezik duše, da so plesalci glasniki bogov, da je ples ljubezen, … Plesna zveza Slovenije je v svoji več kot pol stoletja dolgi poti plesalcem pomagala, jih podpirala in jih spodbujala. A vsak plesalec, toliko bolj tisti, ki se prepusti strogemu ocenjevanju in tisočerim očem, se na plesnem parketu sooči predvsem sam s seboj, premaguje sebe in v sebi premaguje meje. In vse to seveda deli z drugimi, da tudi ti odkrijejo lepoto življenja. Da plešejo.«

Ob svetovnem dnevu plesa se bo plesalo. V želji, da bi na ta dan zaplesalo čim več ljudi, si je predsednica MTP sekcije Fiona Johnson Kocjančič zamislila natečaj. Gre za akcijo, ki se bo v ponedeljek odvijala na uradni FB strani  www.facebook.com/PZS.sekcija.MTP. Do 24. ure bodo zbirali posnetke plesnih nastopov izvedenih tistega dne, avtorje najbolj inovativnih pa bodo nagradili z brezplačnimi vstopnicami na državno prvenstvo sekcije  MTP, ki bo med 10. in 12. majem v Novem mestu.                    

PR MTP