Guinness potrdil rekord Plesni zvezi Slovenije

Zdaj tudi uradno: Plesna zveza Slovenije se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. V največji sinhroni četvorki na svetu je plesalo 32 416 plesalcev v 50 mestih iz osmih držav.

21. maja letos je Plesna zveza Slovenije že deveto leto zapored organizirala tradicionalno maturantsko četvorko na ulicah Slovenije in Evrope. S ponosom lahko rečemo, da je postal European Quadrille Dance Festival eden od pomembnih mostov za povezovanje mladih Evrope. V projektu, ki ga koordinira Rudi Kocbek iz Maribora, so sodelovala skoraj vsa slovenska mesta, od Lendave do Kopra. Plesna zveza Slovenije je v 22. slovenskih mestih združila naslednje organizatorje: plesne šole Pingi, Bolero, Devžej, Plesni val, Studio Ritem, Rebula, Salsa ter plesna centra Novo mesto in Zasavje. Moto letošnje maturantske četvorke je bil jasen in odločen NE alkoholu in prepovedanim drogam. V vseh slovenskih mestih, kjer je potekala prireditev pod okriljem Plesne zveze Slovenije, so lokalni soorganizatorji podpisali zavezo, da bo dogodek izpeljan dostojno in v ponos vsem, predvsem pa brez alkohola in prepovedanih drog.

Rekordnemu plesanju so se tudi letos priključila mesta iz tujine. Tako so tega dne, točno opoldne, ob glasbi preko satelitskega radijskega signala zaplesali tudi v desetih srbskih mestih (Kraljevu, Zrenjaninu, Pančevu ….), sedmih hrvaških mestih (Osijeku, Varaždinu …), štirih slovaških mestih (Košiče, Prešov, Žilina in Svidnik), štirih makedonskih mestih (Kumanovo, Bitola …), enem mestu iz Bosne in Hercegovine (Mostar), enem češkem mestu (Karlovy Vary) in enem madžarskem (Szombathely).

Plesna zveza Slovenije si prizadeva razširiti projekt tudi na druge evropske države, da bi se s tem simbolično povezali mladi iz celotne Evrope.